Marti, 20 Martie 2018
Categorii:

Cumpăraţi online, plătind prin sms? Rău faceţi!

Comerţul online îşi clădeşte succesul, asemeni oricărei afaceri, nu atât datorită utilităţii, cât mai ales în jurul unor legende. Abia când cumperi descoperi că lucrurile nu stau roz.

  Cum ar fi: costuri scăzute pentru furnizorul de bunuri, care nu mai cheltuie bani pe chiria şi întreţinerea unui magazin real - deci preţ mai mic şi pentru cumpărător; produsul este deseori livrat  “la “nasul” clientului, care stă comod în fotoliu şi aşteaptă să-l sune la uşă curierul; oferta de pe internet este mult mai generoasă şi implicit cumpărătorul are de unde alege cel mai bun serviciu/produs; opţiunile de plată sunt simple, presupun  efort minim şi includ chiar avantaje de creditare, precum plata cu cardul, plata cu credit de pe telefonul mobil; etc.

  Că multe din aceste “beneficii” nu se regăsesc în preţul final sau în calitatea bunului achiziţionat de pe internet, dimpotrivă, asta începe s-o înţeleagă pe pielea lor tot mai mulţi pasionaţi de comerţul electronic: economiile furnizorului se regăsesc rareori şi în costul final al produsului; bunurilor achiziţionate de pe site-uri prezintă în mai toate cazurile vicii ascunse, pe care cumpărătorul le sesizează după zile sau chiar luni de folosinţă; asigurarea garanţiei şi postgaranţiei sunt de cele mai multe ori imposibile, magazinele şi servisurile aflându-se de cele mai multe ori la mare distanţă de domiciliul cumpărătorului; reclamaţiile la OPC au şanse minime de reuşită, din cauză că atunci când a completat “paşii pentru achiziţie” indicaţi pe site românul nostru nu a sesizat că bifează tot felul de rubrici cu “steluţă” în care practic îl absolvă pe vânzator de majoritatea obligaţiilor post-vânzare, etc.

  Sistemele de plată electronice - comode şi ieftine, aşa cum i  s-a băgat clientului în cap - sunt ele însele adevărate capcane, pe care le descoperim, din păcate, abia după ce am simţit pe buzunarul nostru ţeapa...

  Plata cu cardul şi plata prin sms, de pe tel mobil, alături de plata la primirea coletului sunt cele mai răspândite metode de plată în comerţul electronic. Despre plata cu cardul şi cea la la primirea coletului cu bunul comandat - şi ale lor capcane - ne vom ocupa în numărul viitor.  Azi zăbovim pe asta cu sms-ul.

  Plata prin sms presupune să aveţi un telefon mobil şi credit pe cartelă de valoare minimă egală cu produsul pe care vreţi să-l achiziţionaţi. De exemplu, dacă vreţi sî cumpăraţi un produs de 10 euro plus TVA pe cartelă trebuie să aveţi minim 12,4 euro. Repet: 12,4 euro, nu 10! Odată creditul cumpărat, tot ce trebuie să faceţi este să expediaţi un sms la numărul indicat pe site-ul magazinului online şi gata, aţi achitat! 
  În cazul celor care deţin un abonament de telefonie mobilă plata se face identic, iar creditul transferat prin sms magazinului online va apărea pe factură. Şi va fi achitat, aşadar la 15-20 de zile de la data la care clientul a cumpărat produsul de pe internet. (În acest caz avem o situaţie de creditare în adevăratul sens al cuvântului, pe principiul “cumperi azi şi achiţi peste 20-30 de zile”, deaceea nu miră pe nimeni faptul că plata prin această metodă a luat o amploare deosebită în ultimii ani).

  Dar: ca să achitaţi valoarea produsului cu credit de pe telefon, va trebui să plătiţi creditul respectiv furnizorului de telefonie mobilă - cumpărând cartele reîncărcabile, ori prin facturare, la abonament. Plătind şi pentru acesta  TVA! Pe Vodafone, Cosmote, Orange îi doare în cot ce faceţi Dvs cu creditul, că-l vorbiţi sau că-l utilizaţi pentru cumpărători online, vă priveşte. Lor le daţi TVA-ul pentru creditul furnizat!

  Iată un calcul comparativ: să presupunem că achiziţionaţi un produs care în magazin e 11 euro plus TVA, iar pe internet e "doar" 10. Cu o zecime mai ieftin, deci clar merită! La magazin achitaţi în total cca 13,7 euro, adică aproximativ 61 de lei, la un curs euro/leu de 4,5. Achiziţionând acelaşi produs pe de internet, “cu 1 euro mai ieftin” veţi plăti prin sms 12,4 euro. Însă creditul, cumpărat sub formă de cartele valorice de la magazin costă 4,5 lei plus TVA, adică 6 lei/1 euro, dacă punem şi adaosul magazinului de reîncărcare. Astfel că în lei, veţi plăti în total ...74! Achitând practic TVA de două ori, atât pentru bunul cumpărat de pe internet, cât şi pentru creditul de telefon pe care l-aţi utilizat la plata bunului, prin sms!

  Cele mai frecvente plăţi prin sms se fac pentru următoarele bunuri şi servicii: publicare anunţuri publicitare; înscriere pe site-uri de socializare; achiziţionare de cărţi, CD-uri, medicamente naturiste, consumabile birotice, abonamente la diverse publicaţii, călătorii la metrou şi RATB; etc. Majoritatea serviciilor şi bunurilor comercializate cu plata prin sms nu trec de 10 euro, deaceea mulţi dintre cumpărători nu percepe "dureros" ţeapa cu plata TVA-ului de două ori... Totuşi, conform operatorilor de telefonie mobilă, volumul tranzacţiilor online cu plata prin SMS a depăşit anul trecut 40 de milioane de euro!

Olivia ŞandruComentarii


Nu exista comentarii

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu:
 

O dilemă istorică...
Reputatul semantolog, Răzvan Drăgoi, ne lămureşte irefutabil de ce un crocodil e întotdeauna de preferat unei femei!

citeste mai mult

NEWSLETTER


Adresa de email
RSS